Хуманитарни СМС број 4030

Сви за Космет

Омогућили смо нов начин подршке нашем народу на Косову и Метохији. Уз хуманитарни СМС број 4030 јачи смо за једно ново и битно средство за борбу против сиромаштва на нашем Косову и Метохији!

Позивамо вас да укуцате 1 и пошаљете поруку на 4030, чиме ћете донирати 100 динара, уз урачунат ПДВ.

Оператери нас од 5. до 15. у месецу обавештавају колико је порука послато претходни месец. До краја месеца нам уплаћују сакупљени новац. Оно што се не наплати, или уколико неко од њихових корисника три месеца не плати рачун, а самим тим и донацију, престају да га дуже за донацију.

Наша организација је дужна да у целости сакупљена средства утроши само на помоћ, о чему ћемо извештавати оператере, као и јавност.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Овде можете  да видите извештај о броју послатих порука:

АПРИЛ

МТС – 826 послатих порука

Теленор – 512 послатих порука

ВИП – 363 послате поруке

МАЈ

МТС – 700 послатих порука

Теленор – 494 послате поруке

ВИП – 274 послате поруке

ЈУН

МТС – 428 послатих порука

Теленор – 292 послате поруке

ВИП – 145 послате поруке

ЈУЛ

МТС – 790 послатих порука

Теленор – 522 послате поруке

ВИП – 272 послате поруке

АВГУСТ

МТС – 364 послате поруке

Теленор – 196 порука

ВИП – 105 порука

СЕПТЕМБАР

МТС – 389 послатих порука

Теленор – 236 послате поруке

ВИП – 145 послатих порука

До септембра је пристигло укупно 6.283 порука.

Новац је намењен двема породицама са Косова и Метохије – Милић и Ђорђевић, у укупној вредности од 4.050 евра.

Породицу Милић из Бабиног Моста чине домаћин Небојша, супруга Слађана, ћерка Даница (9 година) и син Андрија (5 година). Од примања имају плату од 28.000 динара. Живе у веома лошим условима, сви бораве у једној соби, јер друга није опремљена. У кући нема купатила. Део који су доградили за собу и купатило не поседује столарију.

Породица Милић

Организација им је обезбедила санитарије за купатило и ПВЦ столарију у вредности од 2.050 евра.

Породицу Ђорђевић из Ајновца чине домаћин Горан, супруга Дијана, син Јован (2 године), ћерке Софија и Хелена (1,5 година), отац Слободан и мајка Фидана. Од примања имају Горанову плату од 18.500 динара, очеву пензију од 13.000 динара и пензију тзв. Косова од 180 евра. Обрађују пет хектара земље, имају једни краву и 17 оваца. Горан и Дијана недавно су се вратили да живе у родном селу.

Организација им је обезбедила балирку за скупљање сена од 2.000 евра.

Породица Ђорђевић

Оператери су препознали значај ове СМС акције, па ће сви који то желе имати прилику да помогну и у наредном периоду. Довољно је да пошаљете 1 на 4030 и тако донирате 100 динара.

ОКТОБАР

МТС – 821 послата порука

Теленор – 513 послатих порука

ВИП – 260 послатих порука

НОВЕМБАР

МТС – 280 послатих порука

Теленор – 160 послатих порука

ВИП –  68 послатих порука

ДЕЦЕМБАР

МТС – 474 послатe порукe

Теленор – 275 послатих порука

ВИП –  164 послатих порука

ЈАНУАР

МТС – 279  послатих порука

Теленор – 139  послатих порука

ВИП –  80 послатих порука

ФЕБРУАР

МТС – 826  послатих порука

Теленор – 415  послатих порука

ВИП –  323 послатих порука

 

Породица Стојковић, село Доње Мочаре општина Косовска Каменица

Срђан (38), супруга Милица (32), деца Филип (15), Лука (12), Даниел (8), и Дуња (3) живе у кући са 12 чланова шире породице, где он, супруга и деца бораве у соби од 16 м2. Живе од пољопривреде, Миличиних примања (запослена је у школи са половичним аганжманом) и дечијег додатка. Обратили су се молбом за помоћ у опремању нове куће која је у изградњи. Главна жеља им је „да деца имају своје собе и услове за учење“. Многодетна породица која је заслужила препоруке свог пароха и уопште српске заједнице у Косовској Каменици.

132.000 динара утрошено је на четири ормана, три радна стола, пећ на дрва и веш машину.
 
Породица Зубић из села Понеш, општина Гњилане
Сретен (49), супруга Марица (39), деца Александар (20), Лазар (17), Лидија(16), Александар (14) су незапослени, живе од пољопривреде, социјалних примања на основу ранијег Сретеновог радног ангажмана и дечијег додатка. Најстарији син Александар је болестан, што додатно отежава скроман живот породице. Обратили су се молбом за довођење воде у кућу, коју су до сада носили у посудама са оближњег извора. Вишечлана породица заслужила је препоруке свог пароха, како би им се омогућили основни животни услови и останак у двоетничком селу Понеш, које је изложено све већим притисцима на српско становништво.

173.000 динара утрошено је за копање бушотине за воду, уградњу пумпе и потребних инсталација.

Породица Лазић из Доње Гуштерице, општина Грачаница

Бранко (32), Душица (29), Богдан (6), Данило (3), Смиљка (70). Бранко је запослен у Општини Грачаница, породица живи од његових примања. Млади брачни пар који жели да настави да живи у свом родном селу. Својим залагањем на послу, цркви и уопште у српској заједници Бранко је добар пример младог човека који заслужује помоћ.

240.000 динара употребљено је з куповину земљишта за изградњу породичне куће у оквиру пројекта који финансира Општина Грачаница.

МАРТ

МТС – 286  послатих порука

Теленор – 139  послатих порука

ВИП –  102 послате поруке

АПРИЛ

МТС – 839  послатих порука

Теленор – 430  послатих порука

А1 –   282 послате поруке

МАЈ

МТС – 920 послатих порука

Теленор – 609  послатих порука

А1 –   359 послатих порука

ЈУН

МТС – 1.401 послата порука

Теленор – 856  послатих порука

А1 –   612 послатих порука

ЈУЛ

МТС – 314 послатих порука

Теленор – 177  послатих порука

А1 –   134 послате поруке

АВГУСТ

МТС – 402 послате поруке

Теленор – 193 послате поруке

А1 –   123 послате поруке

 

ОБЈЕКАТ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ВИНА

Породица Станковић је из Ораховца и чини је пет чланова. Родитељи су незапослени, примају дечији додатак, деца иду у основну и средњу школу. Имају своје винограде на око 70 ари површине. Почели су да се баве производњом вина са својих плантажа да би могли да остваре неку зараду и да од тога живе.

Овом акцијом им је помогнуто да уреде објекат у коме ће правити и чувати вино, набављен им је материјал за градњу и за кров у вредности од 240.000 динара.

 УКРАСНА ЖИВИНА

Породица Мојсић живи у кући у Ораховцу у којој плаћају кирију. Имају двоје деце, а треће дете је на путу. Родитељи су незапослени, примају социјалну заштиту и дечији додатак. У дворишту своје старе куће гајили су украсне кокошке и пилиће, и од њихове продаје су остваривали додатне приходе својој породици. Птичији грип је проузроковао да живина угине, 300 комада пилића, разних украсних птица и украсних кокошака, што је велики ударац за породицу и њихову егзистенцију.

Акцијом им је купљена живина коју су и раније држали, Брама кокице, фазани, патке, ћурке. Домаћин породице помоћу инкубатора излеже њихова јаја и касније продаје живину. Вредност акције је 240.000 динара.

ДОГРАДЊА КУЋЕ

Породицу Велић из Грачанице чини шест чланова. Имају четири сина, од којих су два студента, један на медицини а други на теологији, трећи син је у Богословији, а четврти похађа основну школу. Иако су оба родитеља запослена, немогуће је обезбедити средства за проширење стамбеног објекта.

Овом акцијом је купљен материјал за доградњу куће. Вредност акције 240.000 динара.

ПРИКОЛИЦА ЗА ТРАКТОР

Породица Петковић је из Доње Битине, код Штрпца. Породица има девет чланова, родитељи се баве пољопривредом, имају сина који је ожењен и добио је дете, али не ради нигде, већ помаже родитељима, и три ћерке које похађају средњу школу, а једна студира. Бака такође живи са њима. Имају своје њиве, малине, чувају две краве.

За лакши рад на њиви, купљена им је приколица за трактор вредности 90.000 динара.

СМАРТ ТЕЛЕВИЗОР И ЛАПТОП

Породица Тијанић је из села Црколез на Метохији. Ову породицу чини шест чланова, четворо деце, од којих троје иде у основну школу у свом селу. Родитељи су незапослени, раде као надничари током сезонских послова, примају дечији и социјалу. Током ситуације око ове пандемије, деца су већином радила онлајн часове.

Због тога им је помогнуто куповином Смарт телевизора као и лаптопа који ће олакшати њихов рад од куће. Вредност акције 72.000 динара.

СЕПТЕМБАР

МТС – 683 послате поруке

Теленор – 442 послате поруке

А1 –   310 послатих порука

 

 

Акција ДЕЦА ЗА ДЕЦУ

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Амбасадор акције је олимпијска теквондо шампионка Милица Мандић.

– Обиласком манастира на Косову и Метохији са организацијом Сви за Космет увидела сам да има много сиромашних и да је тамо нашем народу заиста потребна помоћ. Од свега им највише треба пажња и то сазнање да други људи мисле на њих. То им је велика подршка. И пре овога сам много пута учествовала у акцијама ХО Сви за Космет, а када сам добила позив да будем амбасадор акције са хуманитарним СМС бројем, нисам много размишљала. Позивам све људе да узму телефон у руке и да пошаљу СМС са бројем 1 на 4030, помозимо онима који не могу без наше помоћи – каже Милица.

Нашу акцију подржали су и медији:

Уз нас су и многобројне јавне личности: 

Милан Васић, глумац

Ненад Перуничић, рукометаш и некадашњи селектор

Даница Крстић, певачица изворне музике

Милица Томашевић, глумица и водитељка

Јелена Марковић, некадашња мисица

Милица Дабовић, репрезентативка у кошарци

Ксенија Грбушић, уметница

Будите и ви донатор  – са речи на дела